luni, 23 martie 2015

Lectia de week-end
            Copiilor le place sa se joace cu parintii si parintilor le place sa aiba copii "destepti", dar timpul liber e foarte limitat pentru unii parinti, deci puteti incerca organizarea unei "lectii" la sfarsit de saptamana.
            Avantajul unei astfel de "lectii" consta in oferirea unor informatii de cultura generala copilului si in ajutorul privind insusirea / verificarea cunoasterii unor notiuni de matematica si/sau limba romana predate la scoala, totul amestecat cu joc si voie buna din partea tuturor.
            La aceasta lectie pot participa amandoi parintii, dar si fratii mai mici / mai mari caci unde sunt mai multi distractia creste. 
            In primul rand trebuie gasita tema lectiei (in fiecare saptamana alta, ca sa nu devina plictisitor). Pentru aceasta va puteti inspira din "Cunoasterea mediului" (care, fie vorba intre noi, a cam pierdut din importanta de cand s-a unit cu matematica) sau din pasiunile copilului. O alta sursa foarte bogata o constituie blogurile de "homeschooling" pentru prescolari  sau cele pentru copii mai maricei. Iata un exemplu de lectie in care este imbinata studierea literei U cu "Fram, ursul polar", dar si un blog care este o sursa de inspiratie pentru mine "www.micatelierdecreatie.ro" in care puteti gasi o lectie despre arta, organizata superb si bine documentata.
            Eu am organizat pentru cel mic - Juniorul - lectii pe tema animalelor pornind de la programa de clasa pregatitoare si de la impartirea ei privind studiul animalelor.
            Aceste "machete" incearca sa surprinda mediul de viata al animalelor. Pentru ele am folosit, in special, animale tiparite de pe net pe care copilul le-a colorat, le-am lipit pe carton si cu ajutorul unor betisoare de lemn si le-am infipt in polistiren. In cazul animalelor de la Pol am folosit si niste jucarii pe care le aveam prin casa, iar in cazul "acvariului" niste scoici si melci, amintire de la mare.
            Toate aceste "postere" sunt colorate, desenate, iar vietuitoarele sunt luate tot de pe net, tiparite, decupate, colorate si lipite caci nu prea stam bine cu talentul la desen.
            Intotdeauna, inainte de a face ceva, ne documentam din enciclopediile pe care le avem prin casa sau le achizitionam special pentru lectia noastra, dar apelam si la filmulete si poze pe care le gasim pe internet.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu